Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÖRNY RT. (eredeti cím: Monsters Inc.)
Rendezők: Pete Docter
Forgatókönyvírók: Andrew Stanton, Dan Gerson
Producerek: Darla K. Anderson
Szinkronhangok: John Goodman, Billy Crystal, Mary Gibbs, Steve Buscemi, Jennifer Tilly
Zene: Randy Newman
Játékidő: 90 perc
Bemutató: 2001. November 2.
Bevétel: $ 577,425,737
Következő: Szörny Egyetem (2013)

Egy számítógép-animációs (CGI) film a Pixar Animation Studios műhelyéből, a Walt Disney Pictures és a Buena Vista Distribution forgalmazásában, melyet az Egyesült Államokban 2001. november 2-án, az Egyesült Királyságban pedig 2002. február 8-án mutattak be. A főszereplők hangját John Goodman (James P. "Sulley" Sullivan), Billy Crystal (Mike Wazowski), Mary Gibbs (Boo), Steve Buscemi (Randall Boggs), James Coburn (Henry J. Waternoose), Jennifer Tilly (Celia Mae, Mike barátnője), Bob Peterson (Roz, a titkárnő), John Ratzenberger (Jeti), Frank Oz (Jeff Fungus, Randall társa), Dan Gerson (Needleman és Smitty, a tizenéves szörnyek), Steve Susskind és Bonnie Hunt szolgáltatja.

Cselekmény: A történet helyszíne Iszony City (eredetileg Monstropolis), a szörnyek otthona, akik rettegnek a gyerekektől, mert úgy hiszik, szimpla érintésük is halálos lehet. Irónikusan, a város energiaellátását a gyerekek sikolyai szolgáltatják, amiket a Szörny Rt. palackoz. Dolgozói a rémisztők, akik megijesztik a gyerekeket, s akiket kész hősként kezelnek az egész városban bátorságukért, amiért be mernek lépni egy gyermek szobájába.
A Szörny Rt. elsőszámú ijesztője James P. Sullivan, azaz Sulley (John Goodman), egy kékszőrű, medveszerű óriás, akinek társa a zöld, egy szemű Mike Wazowski (Billy Crystal). Sully fő riválisa a kaméleonra emlékeztető Randall Boggs (Steve Buscemi). Miközben a papírmunkát intézi, Sulley felfedez egy ajtót, amit a padlón felejtettek műszak után a szigorú céges előírások ellenére. Mikor Sulley ellenőrzi az ajtót, Boo, egy ember-kislány a szörnyvilágba kerül; s mindez semmi ahhoz képest, amire Sully és Mike rájön: a kislány valójában egy gonosz cselszövés áldozata, ami a város energiaproblémáira irányul. Sulley-ra és Mike-ra vár a feladat, hogy hazajuttassák a kislányt mielőtt a hatóságok rálelnek, s mielőtt a cég a feje tetejére áll. Útközben felfedezik, hogy a gyerekek nem veszélyesek, s hogy az ijeszgetés többé már nem kifizetődő. Számtalanszor összeakadnak Randall-lal, a "Sikoly Kicsomagolóval", a Szörny Rt. pókszerű vezetőjével, Mr. Waternoose-zal (James Coburn) és a száműzött Jetivel (John Ratzenberger). Végül megoldódik világuk energia-krízise, mikor rájönnek, hogy a gyerekek nevetése tízszer akkora erővel bír, mint sikításuk. A szörnyek tehát új feladatot kapnak: éjjelente belopódznak a gyerekek szobájába, hogy nevetésre bírják őket.

Érdekességek:

 • A Szörny Rt. megnyerte a legjobb betétdalnak járó Oscar-díjat (Randy Newman: If I Didn't Have You). Továbbá jelölték a legjobb animációs film, a legjobb hangvágás és a legjobb filmzene kategóriákban.
 • Az összes digitális kijelző Monstropolisban (Sulley órás rádiója, az ijesztőállomás konzoljai, a "Baleset nélküli napok" tábla) egy-egy gázzal töltött elektroncső ("nixie tube"), ami egy 1960-as évekbeli digitális neon-kijelző technológia. Az öt- és hatszámjegyű kijelzők az ajtók közelében mind egy-egy Pixar-alkalmazott születési dátumát mutatják.
 • A sikoly-összesítő táblán olvasható nevek (Sulley, Randall, George és Ricky Presuski kivételével) mind Pixar-alkalmazottakhoz tartoznak.
 • A film néhány "díszletét" korábban felhasználták a Toy Story – Játékháború 2-höz.
 • Mikor George az első szobájából jön ki, egy "Paul Bunnoun" posztert láthatunk. Korábban ezt használták Sid szobájában a Toy Story – Játékháborúban. Egy másik utalás a Toy Story-ra, mikor Fungus különböző háttereket húz le Randall-nak, az egyik közülük Andy szobájának tapétája.
 • Mary Gibbs, Rob Gibbs író három éves lánya szolgáltatta Boo hangját. Azonban képtelen volt nyugton megülni a stúdióban, így hát követték egy mikrofonnal, s amiket játék közben mondott, bevágták a filmbe.
 • Az étterem, amit Mike meglátogat egy stop-motion animátor, Ray Harryhausen után kapta a nevét.
 • A Harryhausen étteremben, a polipszakács feletti tapéta egy Némó nyomában poszter, ami itt jelenik meg elsőként a film bemutatója előtt.
 • Mikor Boo a férfimosdóban üldögél, a Szépség és a szörnyeteg főcímdalát dúdolja.
 • A jelenetet, ahol Sulley attól fél, hogy Boo a szemétfeldolgózóba került, Chuck Jones Feed the Kitty című rajzfilmje ihlette.
 • A szemétfeldolgozón az "X-13" jelzés látható. Ez valószínűleg egy utalás az 1970-es, kisköltségvetésű sci-fi horrorra, a Horror of the Blood Monsters-re, aminek a tagline-ja így hangzott: "Sokkos állapotba sikoltod magad!". Ebben a filmben az űrhajó neve "XP-13" volt.
 • Amikor Mike belép egy gyerekszobába a film vége felé, Disneyland-i látványosságok és helyszínek korai poszterei láthatóak.
 • Mikor Randallt száműzik Monstropolisból, a falon tisztán kivehető Némó a Némó nyomábanból mint egy horgász-trófea. Szintén ennél a jelenettél, mikor Randall átkerül az emberek világába, ugyanaz a lakókocsi látható, amely már az Egy bogár életében is helyszínként volt jelen.
 • A film vége felé Boo izgatottan mutogatja Sulleynak a játékait. Az egyik ezek közül egy bohóchal, ami célzás a Némó nyomában-ban, egy másik egy labda, amit a Luxo Junior-ban láthattunk, és akad egy Jessie a Toy Story – Játékháború 2-ből.
 • A film végén Mike azt énekli, "Tip your waitresses!" ("Adj borravalót a pincérnőknek!"). Ezt Mr. Pink a Kutyaszorítóban-ban nem teszi meg. Mr. Pinket Steve Buscemi játszotta, aki itt Randall hangját szolgáltatja.
 • A vége főcím közbeni "bakik" egyikében Rexet láthatjuk a Toy Story – Játékháborúból, amint meghallgatáson vesz részt a nagy szörny, Ted szerepéért, akivel Mike és Sully az utcán átkelve találkozik a film elején.
 • A Némó nyomában végefőcíme közben láthatjuk Mike-ot úszkálni.
 • A Verdák végefőcímében láthatjuk Mike-ot és Sulley-t egy drive-in-ben mint Monster Truck-ok.