Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.18
 • Rendezők: Brad Bird
 • Producerek: John Walker
 • Forgatókönyvírók: Brad Bird
 • Szinkronhangok: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Spencer Fox, Jason Lee, Samuel L. Jackson, Elizabeth Peña
 • Zene: Michael Giacchino
 • Játékidő: 115 perc
 • Bemutató: 2004. November 25.
 • Bevétel: $ $ 631,442,092
 • Következő: A Hihetetlen Család 2. (2018)

A Hihetetlen Család (eredeti cím: The Incredibles) 2004-ben bemutatott, Oscar-díjas, egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 6. Pixar-film. A animációs filmet Brad Bird, A Simpson család korábbi direktora és a Szuperhaver című animációs film alkotója írta és rendezte. A Hihetetlen család eredetileg hagyományos animációs filmnek indult, de miután a Warner Bros. lezárta animációs részlegét, Brad Bird a Pixarhoz ment, munkájával együtt.
A Hihetetlen család a Pixar hatodik filmje. A Walt Disney Pictures mutatta be és a Buena Vista Pictures forgalmazta az Egyesült Államokban 2004. november 5-én, az Egyesült Királyságban 2004. november 26-án; Magyarországon utóbbinál egy nappal előbb került a mozikba az InterCom forgalmazásában. Az Egyesült Államokban kétlemezes extra változatban került a DVD a boltokba (mind a szélesvásznú és a teljesképernyős verzió) 2005. március 15-én. Az Internet Movie Database adatai szerint 2005 legkeresettebb DVD-je lett 17,38 milliós eladással.
A film a Bravo (az NBC Universal kábelhálózata) 100 legviccesebb film-listáján a 46.

Cselekmény: Három szuperhős, Nyúlányka, Mr. Irdatlan és Fridzsiman éppen interjút ad, amikor jelentés érkezik egy autósüldözésről.
Mr. Irdatlan észrevesz egy jelmezbe öltözött gyereket, Öcsit, aki követi őt, állítván, ő az első számú rajongója és új csatlósa (Irdatlanka), ám Mr. Irdatlan nem kér belőle. Mr. Irdatlan megállít egy tolvajt, akit végül Nyúlányka üt ki. Megbeszélnek ketten egy későbbi találkozót. Mr. Irdatlan megment egy épület tetejéről zuhanó embert és leleplezi egyik ellenségét, Bomb Voyage-t. Ám Irdatlanka feltűnik a színen, s mialatt Mr. Irdatlan megakadályozza, hogy megsérüljön, Bomb Voyage kereket old.
Mr. Irdatlan, most már Bobként a Nyúlánykával, azaz Helennel kötendő esküvőjére tart. Az öngyilkosságot megkísérlő férfi, aki a tetőről zuhant, beperli Mr. Irdatlant, s ez az ügy olyan események láncolatát indítja el, ami minden szuperhős nyugdíjba vonulását eredményezi. Új lakóhelyen kell beilleszkedniük a társadalomba, valós személyazonosságukkal.
Mr. Irdatlan éli új életét Robert Parrként, egy biztosítási társaságnak dolgozik. Fiát, a szupersebességű Willt az igazgatói irodába küldik. Anyja, Helen reménykedik, hogy fiának sikerül "normálisan" viselkedni és beilleszkedni, ám ez lehetetlennek tűnik, mivel már háromszor is továbbköltöztek. Helen lánya, Illana (aki képes láthatatlanná válni és energiamezőt generálni) az iskola előtt vár egy helyes fiúra, Steve Tipróra, ámbár láthatatlanul. Otthon a gyerekek veszekedésbe kezdenek (Furinak, a legkisebbnek láthatóan nincs szuperhős-ereje), Bob pedig felfigyel rá, hogy Nézelsugár, egy másik szuperhős eltűnt. Lucius Best (Fridzsiman) átugrik és látszólag tekézni indul Bobbal, de titokban hőstetteket visznek véghez, s közben egy titokzatos nő követi őket. Bob hazatér és vitába keveredik Helennel, aki jól tudja, mit csinált távollétében.
A következő fáradt reggelen Bob meglehetősen figyelmetlenül végzi munkáját, s főnöke, Hapták úr felfigyel erre. Bob észrevesz az ablakon keresztül egy éppen rablótámadásnak áldozatul eső embert, ám Hapták úr azzal fenyegeti, hogy elveszíti az állását, ha elhagyja az épületet. Bob megfogja és elhajítja főnökét, aki jópár falon repül keresztül. Bob ott kényszerül hagyni munkáját, de nincs kedve ismét továbbállni. Otthon Bob észrevesz egy csomagot aktatáskájában. Egy üzenetet tartalmaz a titokzatos nőtől (Mirage), aki azt akarja, jöjjön el egy szigetre, hogy megfékezzen egy elszabadult harci robotot, az Omnidroid 9000-ret; egy olyan munkát ajánl neki, amit csak Mr. Irdatlan képes elvégezni. Felidézve dicsőséges napjait, Mr. Irdatlan elfogadja a megbízást, s azt mondja Helennek, hogy üzleti útra megy.
A repülőn Mirage elmondja neki, hogy a robot mesterséges értelemmel rendelkezik, s érezni kezdett, majd elszökött. Bob leszáll a szigeten, s rálel a robotra. A harc elkezdődik, végül Bob egy csellel önmegsemmisítésre kényszeríti ellenfelét. Mirage meghívja vacsorára, de a megbízója nevét még mindig nem árulhatja el.
Miután hazatér, Bobnak feltűnik, hogy a harc hevében elszakadt a szuperruhája, így ellátogat Elza Divathoz egy gyors foltozásért. Elza, aki valamikor szuperhősdivat-diktátor volt, egy vadonatúj ruhát akar készíteni neki, köpeny nélkül, mivel a köpeny sok szuperhős vesztéhez vezetett. Mirage újabb bevetésre hívja Bobot, így hősünk ismét a szigeten találja magát. Nagy meglepetésre egy újabb harci robot várja, és munkáltatója, Szilánk. Más néven Öcsi/Irdatlanka, akinek álma darabokra hullott azzal, hogy nem lehetett belőle szuperhős (szupererővel sem rendelkezik) vagy Mr. Irdatlan segédje. Zseniális elméje azonban lehetővé tette, hogy újfajta fegyvereket készítsen, amik segítségével ő is "szuper" lehet. Helen előtt ezalatt világossá válik a helyzet, így felhívja Elzát, aki az egész család számára tervezett kényelmes jelmezt.
A rejtekhelyre menekült Bob felfedezi a Kronos szót a barlang falába vésve Nézelsugár maradványai mellett. Sikerül bejutnia a sziget bázisába, és végül egy hatalmas, az X-Menből ismert Cerebrohoz hasonló kompjúterszobában találja magát. Megrökönyödésére, rátalál egy hosszú listára a szuperhősök nevével, akikkel a harci robotok végeztek, illetve egy "Kronos Hadművelet" elnevezésű terv nyomaira. Helen aktiválva a nyomkövetőt (amit Elza épített bele az új jelmezekbe) ráakad Bobra. Előkészíti a repülőt, amivel a szigetre megy, utasítva a gyerekeket, hogy ne menjenek sehová.
Szilánk sarokba szorítja Bobot, aki mit sem tudott a nyomkövetőről és Helen érkezéséről (az elrejtőzött gyerekekkel a fedélzeten). Szilánk rakétákat küld a gépre, amik célba is érnek, de a három utas megmenekül. Bob megragadja Mirage-t és azzal fenyegetőzik, megöli, ha nem kapja vissza szabadságát, de Szilánk blöfföt kiált, tudván, hogy úgysem tenné meg, így hát Bob elengedi a nőt. Helennek és a gyerekeknek sikerül a szigetre úszniuk, s miután biztos helyre jutnak, Helen Bob keresésére indul. Mirage kellemetlenül érzi magát a történtek miatt, és figyelmezteti Szilánkot, hogy az élet megkímélése nem gyengeség, és legközelebb jobb, ha a sajátját teszi kockára.
Will nem bír tétlen maradni, s körülnéz, mialatt egy hatalmas rakéta száll fel a legújabb Omnidroiddal. Helen bejut a bázisra, ezalatt a gyerekek az őrökkel vívnak élethalál-harcot a dzsungelben. Mirage főnöke ellen fordul, és kiszabadítja Mr. Irdatlant. A család egyesülve harcol a biztonságiak ellen, ám végül Szilánk megjelenik, megállítja és foglyul ejti őket.
Az Omnidroid miatt eluralkodik a káosz a városban, s ezt Szilánk büszkén szemléli. Felfedi az Kronos Hadművelet mibenlétét, miszerint a robot addig rombol az irányítása alatt, míg ő meg nem érkezik és meg nem állítja, s ezáltal végre szuperhős lehet. Azt is elárulja, hogy ha már nem fog harcolni, eladja a technológiát, így mindenkiből lehet szuperhős, s senkit nem löknek félre úgy, ahogy hajdanán őt. Mikor Szilánk már a helyszínen van, a Hihetetlen család szerencséjére a robot rájön, hogy Szilánk távirányítóval irányítja őt, ezért lerobbantja a kapcsolót a csuklójáról és megrongálja az egyik légcsizmáját, így Szilánk becsapódik egy magas épületbe és eszméletét veszti. A család kiszabadul a fogságból és Fridzsimannel társulva végül elpusztítja a robotot.
Az emberek nem győznek hálálkodni a Hihetetleneknek és Fridzsimannek, akik az ismét eszméletén lévő Szilánk után kutatnak, aki túszul ejtette Furit, azt tervezvén, hogy a saját csatlósává neveli. A meglepetést tartogató tetőponton Furi felfedi nagy erejű szuperképességét, majd Mr. Irdatlan autója, Szilánk köpenye és repülője turbinájának segítségével végez Szilánkkal, mindez azonban a család otthonába kerül. Illana megmenti a csapatot a lezuhanó, lángoló repülőgéproncstól egy energiamezővel, elképesztve a szomszéd kisfiút, Rustyt.
Három hónappal később, Illana bátorságot gyűjt, hogy megszólítsa Steve-et, akivel megbeszél egy pénteki mozit. Will végre részt vehet sportversenyeken, azzal a feltétellel, hogy mindig csak második lesz. Ahogy a család tagjai egy ilyen verseny után az autójuk felé tartanak, egy új szuperellenség, az Aknakukac tűnik fel a színen, első ízben fenyegetve a világot. A Hihetetlenek felveszik maszkjukat, jelmezük már rajtuk volt civil viseletük alatt, és Mr. Irdatlan kivillantja a magáét, amolyan Superman-stílusban.

Szereplők:

 • Robert "Bob" Parr, "Mr. Irdatlan" (2 m, 159 kg). A "hősök hőseként", Bob hatalmas erő birtokosa, mindazonáltal nélkülözi az erőszakot. Rendelkezik továbbá egy hatodik érzékkel, aminek segítségével megérzi a közelgő veszélyt. Ő a szuperek legerősebbike. Helennel ők a vezetői a Hihetetlen családnak.
  Bobnak azonban problémás a kényszernyugdíj, gyakran kényszerül stiklikre, hogy szerda esténként elhagyhassa otthonát, s folytathassa az életmentést. Döbbenettel fedezte fel, hogy "első számú rajongója", Öcsi Szilánkká képezte magát, miután Mr. Irdatlan visszautasította azon kívánságát, hogy a csatlósául fogadja. Mikor Szilánk a szerettei biztonságát fenyegeti, akkor tudatosul Bobban, hogy "legnagyobb kalandja" a családja.
  Szuperruhája, amit Elza Divat készített, legalább úgy bírja a strapát, mint Mr. Irdatlan maga. Ereje és sérthetetlensége akárcsak Herkulesé, Supermané vagy az Izéjé a Fantasztikus Négyesből, míg a "veszélymegérzési képessége" Pókember vagy az X-Men Farkasának hasonló tehetségére emlékeztet. Dicső napjaiban Mr. Irdatlan egy kütyükkel felszerelt autót is vezetett, az Incredibile-t, ami hasonlóságot mutat James Bond és Batman járgányaival (a jármű egy újabb verziójának sziluettje látható a végefőcím alatt). Mr. Irdatlan nevére is találhatunk asszociációt, úgymint Mr. Fantasic a Fantasztikus Négyesből.
 • Helen Parr, "Nyúlányka" (1.73 m, 57 kg). Helen Parr egyike a legösszetettebb szupereknek. Képes megnyújtani a testét közel 30 méteresre, vagy akár 1 mm vékonyra. Több mindent is tud formázni testével; a filmben ejtőernyővé válik, majd gumicsónakká, használja kezeit hintaként és csúzliként. Mintafeleség és -szülő, ám zavarja férje nem szűnő álmodozása a dicsőségre. Élces humorának és kiváló kémkedési képességeinek, illetve szuperhősnői tapasztalatainak köszönhetően a társcsaládfő lett Bob mellett.
  Köztudott, hogy rendkívül félti családját. Például, amikor ő, Illana és Will a szigeten vannak, figyelmezteti rá két gyermekét, hogy a rosszfiúk - ellentétben a vasárnapi matinék rosszfiúival - nem mutatnak könyörületet senkinek, legyen az bármilyen korú. Továbbá, mint bármelyik nő, ő is komoly figyelmet fordít saját testének (Helen feneke megnőtt a három terhessége és a kihagyott tizenöt év alatt, és ez bizony megmutatkozik az új testhez simuló szerelésében).
  Képességei hasonlóságot mutatnak Mr. Fantasticéval, The Elongated Manével és a Gumiemberével. A Nyúlányka nevet viseli egy DC Comics-szuperhős is. Helen Elza Divat tervezésű szuperruhája úgy lett tervezve, hogy testével együtt nyúljon sérülés nélkül, s ennek ellenére megőrizze formáját. Gyakorlatilag elpusztíthatatlan, kiállja a szélsőséges hideget és meleget, mégis úgy szellőzik, akár az egyiptomi pamut.
 • Will Robert Parr (1.22 m, 29 kg). Will szupergyors, úgy is ismerik, "A Világ Leggyorsabb Kölyke". Noha csak annyira erős, mint egy átlag 10 éves srác, őrületesen gyorsan fut, akár a víz felszínén is. Will szívesen sportolna, ám anyja, Helen nem engedi neki, mert ha kitudódna szupergyorsasága, az véget vetne a család civil életének. Hogy levezesse frusztráltságát, Will így csínytevésekre használja erejét, amiknek szenvedőalanya az iskolai tanár.
  Will vakmerő és ösztönző természete, egyoldalú elméje miatt gyakran összekülönbözik a bizonytalan Illana borúsabb és szarkasztikusabb természetével, többször, mint ahogy szüleik szeretnék. De amikor harcra kerül a sor, Willnek nagyon fontos a családja, különösen Illanára figyel oda. Ugyanakkor Helennek nem árt figyelmeztetnie őt, hogy a rosszfiúk, akikkel szembenéznek, nem olyan könyörületesek, mint ahogy azt a tévéből ő és nővére megszokhatták.
  Will szuperruhája ellenáll a légsúrlódásnak és jól bírja a villámsebességet. Will ereje hasonló a Villáméhoz, Quicksilveréhez és még több más képregény-gyorsaságéhoz.
 • Illana "Lana" Parr (1.60 m, 41 kg). A lányból nővé válás rögös útján, Lana kétségbeesetten szeretne olyan lenni, mint bárki más, illeszkedni másokhoz, s nem kilógni. Szupererejének jóvoltából képes azonnal láthatatlanná válni, és gömb alakú energiamezőt generálni, hogy megvédje magát, akárcsak a Marvel Comics Láthatatlan Lánya.
  A filmben ő és Will egyesítik erőiket, s megalkotják az IncrediBall-t (ahogy a videójátékban hívják), amiben Illana energiagömböt hoz létre maga körül, Will pedig ebben a gömbben elkezd futni, s így mindent kiütnek, ami útjukba kerül. Jellemfejlődése fontos mellékszál a történetben, noha nem szerepel sok jelenetben (többek között mert rendkívül összetett művelet hosszú hajának animálása). Helennek nem csak bizonygatnia kell Illanát arról, hogy jóval nagyobb erővel rendelkezik, mint ahogyan azt gondolná, de figyelmezteti is őt és Willt, hogy a rosszfiúk, akikkel szembenéznek, nem olyan könyörületesek, mint ahogy azt a tévéből megszokhatták.
  Elza Divat olyan ruhát tervezett Lanának, amely vele együtt képes láthatatlanná válni, s nem akadályozza az energiamező képzését sem.
 • Furi Parr (0.76 m, 11 kg). Furi az édes kisbaba a Parr családban, és már képes néhány szó kimondására is, amire bizonyítékként szolgál, mikor Lucius becsönget ("Hello?") és mikor Helen elkapja a levegőben ("Mama!"). Dorling Kindersley útmutatója alapján kiderül, hogy hajának nincs szüksége zselére. Noha eleinte úgy tűnt, ő az egyetlen a családban, akinek nincs szuperereje, több szuperember-képességét is bemutatja a film végén, többek között képes teste állapotát változtatni. Ő a legsokoldalúbb szuper.
  A DVD-n szereplő Furi-támadás című rövidfilmből megtudhatjuk, mi történt a bébiszitterrel töltött idő alatt. Furi szupererői Mozart Rondo alla Turca-ját hallgatva törtek felszínre, amiről a bébiszitter úgy gondolja, fejleszti a babák kognitív képességeit. A Mozart CD tovább szól, s úgy tűnik, minden egyes számnál Furi újabb képességet fed fel. Ebből a rövidfilmből még több szupererőt megtudhatunk, mint az eredeti moziból. Furi összes képessége:
  Képes bármilyen alakot/lényeget ölteni (akárcsak "A Lehetetlen Ember", a Fantasztikus Négyes egyik ellenfele és Shang Tsung, a népszerű Mortal Kombat-játék szereplője. Példák: tűz, fém, szörny).
  Képes a teleportációra (azonnal ott terem egyik helyről a másikra), mint az X-Men Árnyék nevű mutánsa.Képes áthatolni a falakon, lassú antigravitációs lebegéssel, úgy, mint Árnymacska az X-Ménből.
  Feltehetőleg sérthetetlen, mivel meg sem kottyan neki szétrágni járókája fakereteit, noha nem láthatjuk, ezt hogyan teszi.
  Képes energianyalábokat küldeni a szeméből, amiket egy tükörrel el lehet téríteni (akárcsak Superman és az X-Men Küklopsza).
  Röntgenlátás
  Szuperkifinomult érzékek (például hallás, ízlelés), ami emlékeztet Fenegyerek tehetségére.
  Erős nyál, akárcsak Varangynak az X-Ménből.
  Szuperagilitás.
  Feltételezett magas intelligencia.
  Bár egyetlen klasszikus szuperhős sem rendelkezik ennyi különböző erővel, a legközelebbi példa a DC Metamorphója, vagy a Marsbéli Vadász, aki képes repülni, láthatatlanná válni, alakot változtatni s emellett szupererős és telepatikus képességekkel is rendelkezik. Másik lehetséges inspiráció a kevésbé ismert Marvel-hős, The Answer vagy Lifeguard, egy másik Marvel-szereplő.
  Tagadhatatlan a hasonlóság Furi és Franklin Richard, a Fantasztikus Négyes Reedjének és Sue-jának mutáns gyermeke között is, aki gyakorlatilag képes mindenre.
  Noha Elza Divat nem tudta, mire képes Furi, jelmezét tűz- és golyóállóra tervezte.
  Brad Bird alkotó a DVD-kommentárban elmondja, hogy Furi különböző képességei azt mintázzák, hogy egy kisgyermek előtt végtelen lehetőségek állnak az életben.
 • Lucius Best, "Fridzsiman" (1.88 m, 82 kg). A család régi barátja, Fridzsiman képes az ujjaiból jeget vagy havat lőni, s felszerelésének köszönhetően könnyedén mozog a jeges vagy ahhoz hasonló felületen. Ezt csak a levegő páratartalma és a testének víztartalma korlátozza. A filmből kiderül, hogy Fridzsiman sokkal könnyebben alkalmazkodott a civil élethez, mint barátja, Bob, noha még mindig őrzi szuperruháját és az összes munka-kütyüjét. Képességei hasonlóak az Jégemberéihez az X-Menből, bár Fridzsiman nem tudja saját testét jéggel fedni.
  Mielőtt a hősöket nyugalmazták, Lucius igazi nőcsábász volt. Ennek ellenére házasságban kötött ki, egy normális nőt vett el, Cincit. Cincinek nagyon nem tetszik Lucius "illegális" hősködése. Mikor Lucius és Bob szerda esténként életmentésre és igazságszolgáltatásra indul, a fedősztorijuk szerint tekézni mennek, ám Bob lebukása után abbahagyják e szokásukat. Fridzsimannek sokat jelentenek ismerősei, különösen a Hihetetlenek felé mutat törődést, segít nekik a Szilánk elleni harcban.